włoska restauracja bez glutenu w Krakowie
|Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Wśród szerokich opcji, które daje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne jedzenie włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Nowa restauracja na mapie Krakowa Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie są w stanie się przejeść.
Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, piada i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film